YouTube video’s maken; iets wat makkelijk klinkt, maar in de praktijk nog best moeilijk kan zijn. Toch staat YouTube vol met leuke, grappige, interessante en gave video’s. Dus ook jij kunt dit leren! In deze blog leggen we je uit hoe je een goede YouTube video maakt en wanneer het een goed idee is om deze door iemand anders te laten maken.
Verschillende soorten camera’s
Camera’s zijn een erg belangrijk onderdeel wanneer je jouw eigen beelden gebruikt voor het maken van YouTube video’s. Aangezien dit het eerste is wat je moet regelen wanneer je goede YouTube video’s wil maken, hebben wij een handig overzicht van de voor- en nadelen van verschillende soorten camera’s op een rijtje gezet.
- De camera van je telefoon: doordat je jouw telefoon niet snel vergeet en makkelijk overal naartoe kunt brengen, is dit erg handig voor kleine vlogs of andere korte opnames. De kwaliteit daarentegen hangt af van het type telefoon dat je hebt, en vaak moet je ook rekening houden met opslag.
- Een webcam: deze camera is ideaal voor gamevideo’s of podcast opnames, waarbij jijzelf centraal staat. Je moet hier niet voor kiezen als je vaak op verschillende plekken filmt of meer wil laten zien dan enkel jezelf. Hiervoor is de kwaliteit ook niet goed genoeg.
- Een professionele camera: dit is ideaal voor wanneer je graag hoge kwaliteit video’s wilt maken, zoals documentaires of natuurvideo’s. Het nadeel is toch wel de prijs en dat het niet erg handig is om overal deze zware camera mee naartoe te nemen.
- Schermopnames: wil je instructievideo’s op YouTube zetten die je duidelijk uitleggen hoe je iets doet of ergens komt? Dan werkt een schermopname prima. Voor iets anders kun je het niet gebruiken.
- Drone: ben jij van plan om vooral natuurvideo’s of video’s van bepaalde huizen, steden of monumenten te maken? Dan kan een drone absoluut niet missen. Deze apparaten zijn wel erg duur, en je mag niet overal vliegen.
Zoals je ziet zijn er genoeg camera mogelijkheden om uit te kiezen. Let bij het uitzoeken van jouw camera vooral op het type content dat je wil gaan maken en kijk goed naar je budget. Je kunt er ook voor kiezen om in het begin met een tweedehandscamera te werken, zodat je investering kleiner is.
Viral YouTube video’s maken
Nu je weet welke soort camera je het beste voor jouw video’s kunt gebruiken, is het tijd om eens dieper in de video zelf te duiken. In de volgende alinea’s leggen we je uit hoe je goede YouTube video’s kunt maken en waar je allemaal op moet letten.
Een goede introductie
80% van de kijkers op YouTube klikt al na 1 minuut een video weg. Dit houdt in dat deze eerste minuut cruciaal is bij het maken van YouTube video’s. Om zelf een goede introductie te maken moet je letten op verschillende punten.
Allereerst moet je de video direct openen met een weerzinwekkend feitje, mysterieuze vraag, of een grappig moment verder uit de video. Gaat jouw video over de mooiste huizen in Nederland? Dan kun je bijvoorbeeld jouw video openen met de zin “Je raadt nooit hoeveel dit huis heeft gekost”, waarbij je een foto van een super grote villa laat zien. Op deze manier maak je de kijker nieuwsgierig, en willen ze sowieso de video verder kijken.
Nadat je de aandacht van de kijker direct naar je toe hebt getrokken is het goed om in het kort op te noemen wat ze in deze video te zien krijgen of wat je gaat doen. Op deze manier laat je al direct weten wat de kijker in jouw video kan verwachten, en kunnen ze uitkijken naar iets wat je misschien later in de video laat zien of doen.
Als laatste is het absoluut NIET de bedoeling om direct in de eerste minuut al te vragen om likes of om te abonneren. Veel kijkers vinden dit irritant, en daarbij kunnen ze binnen 1 minuut ook nog helemaal niet oordelen of ze de video leuk genoeg vinden. Het is beter om dit uit te stellen tot halverwege de video.
Heb je een pakkende storyline?
Bij een goede introductie houdt het niet op, de gehele storyline in de video moet kloppen. Een goede video heeft een duidelijk begin, midden en einde en houdt de kijker gedurende het gehele verhaal scherp. Trek de hele tijd de aandacht van de kijker door spannende zinnen of indrukwekkende feiten te benadrukken in het verhaal.
Enkele voorbeelden van zinnen die de aandacht trekken:
- Want wat je zo meteen gaat zien is echt ongelofelijk!
- Maar daar hield het niet op…
- Ik kan niet wachten tot ik jullie nummer 5 in deze video kan laten zien
- Kijk deze video zeker tot het einde, want…
Er zijn verschillende goede video’s op YouTube te bekijken (wel vaak in het Engels) hoe een goede storyline er in een video uitziet. Neem zeker de tijd om deze te bestuderen, want een goede storyline zorgt uiteindelijk ook voor een langere watch time. Waarvoor het YouTube algoritme je zal belonen.
Een goede geluidskwaliteit
Naast kwalitatief beeld, is ook geluid natuurlijk super belangrijk voor jouw YouTube video. Zorg dat je makkelijk verstaanbaar bent en dat je niet te veel achtergrond geluiden in de video hoort. Video’s zijn voor veel gebruikers een moment van ontspanning, dat lukt niet wanneer ze enkel naar vervelende achtergrond geluiden en gekraak moeten luisteren.
Er zijn momenteel erg veel goede microfoons beschikbaar voor verschillende doeleinden. Ben je een gamer? Dan kun je prima een vaste microfoon gebruiken. Maak je fitness video’s of ben je vaak onderweg? Dan kun je beter kijken naar een draagbare microfoon.
De kracht van oogcontact
Een veel gemaakte fout bij beginnende YouTubers is dat ze vaak naar zichzelf kijken, in plaats van de camera. Zonde, want hierdoor bouw je een mindere hechte band op met je kijkers.
Door recht de camera in te kijken voelt de kijker zich beter aangesproken, net alsof ze echt met je in gesprek zijn. Maak je gebruik van een professionele camera? Dan kun je dit gemakkelijk voorkomen door het schermpje waarop je jezelf kunt zien (na het juist instellen) om te draaien.
Professionele editing
Goede editing maakt het verschil tussen een geweldige en een prima video en kan jouw video’s onderscheiden van de concurrenten. Editing in het kort uitgelegd is het na bewerken van de opgenomen beelden. Dit doe je door middel van een editing software zoals Premiere Pro of Final Cut Pro.
Bij editing is het niet alleen belangrijk dat je rekening houdt met de opbouw van de video en dat de beelden goed in elkaar over lopen, maar ook met speciale effecten. Door deze speciale effecten toe te voegen zorg je ervoor dat jouw video nog spannender of extremer wordt gemaakt, en dat je jouw eigen stempel op de video drukt.
Tegenwoordig is er zoveel mogelijk met editing. Stap eens buiten je comfortzone en maak je video helemaal eigen. Eigenlijk moet je zorgen dat enkel door de editing, kijkers al weten van welk kanaal de video is.
YouTube video laten maken; wel of niet doen
Ben je zelf niet zo handig met computers en editing software en twijfel je om jouw YouTube video te laten maken, in plaats van zelf veel moeite te doen? Dan zijn er enkele dingen waar je rekening mee moet houden.
Wanneer je hulp bij persoonlijke video’s (bijvoorbeeld vlogs of kookvideo’s) nodig hebt. Zul je eerst zelf alle raw-footage van jouw opnames moeten verzamelen en dan naar een editor sturen. Deze editor zorgt dan dat van jouw beelden één mooi geheel wordt gemaakt. Zorg hierbij dat je een editor kiest die je kunt vertrouwen en professioneel werk aflevert, het laatste wat je wil is dat je geen video kunt uploaden omdat je editor steeds te laat is.
Wil je zakelijke YouTube video’s laten maken, bijvoorbeeld voor je bedrijf? Dan kun je er ook voor kiezen om een heel productie team in te schakelen. Dan wordt er zowel gezorgd voor camera apparatuur als microfoontjes en worden de beelden ook nog eens achteraf bewerkt. Dit kost uiteraard wel meer dan enkel een editor inschakelen.
Cashcow Youtube video’s laten maken
Bij het uitbesteden van cashcow video’s hoef je zelf weinig te doen. Omdat je hier geen gezicht bij laat zien, maar gebruik maakt van stock footage kun je op zoek naar een freelance tekstschrijver, editor en voiceover die jouw gehele video maken. Het enige wat je dan nog zelf hoeft te doen is een onderwerp aanleveren, de freelancers controleren en uiteindelijk de video zelf uploaden met een goede titel en de juiste instellingen. Zelfs zou je wanneer je dat wil een thumbnail artiest kunnen inschakelen.
Ook hierbij loop je het risico op vertraging wanneer één van jouw freelancers de opdracht niet, te laat of niet goed genoeg uitvoert.
Of je er nu voor kiest om je eigen viral YouTube video’s te maken of het uit te laten besteden, beide manieren werken alleen goed wanneer je er voldoende tijd en energie insteekt. Een succesvol YouTube kanaal creëer je nu eenmaal niet binnen twee weken, dit zul je moeten opbouwen.