YouTuber worden

Wil Je YouTuber Worden In 2024? Doe Dit!

Wil je graag YouTuber worden maar vraag je jezelf af wat hier allemaal bij komt kijken? Dan is deze blog speciaal voor jou geschreven! In deze blog vertellen we je wat de voordelen van YouTuber worden zijn en geven we je een stappenplan met uitleg hoe je een YouTuber wordt. Zeker lezen dus wanneer je graag beroemd wil worden op YouTube.

De voordelen van YouTuber worden

Steeds vaker kijken mensen niet meer naar programma’s op de televisie, maar zoeken ze hun favoriete video’s op via andere platformen zoals Netflix, Videoland en natuurlijk YouTube! Om deze reden worden YouTubers steeds populairder, en hebben tieners en jongvolwassenen al gauw de ambitie om YouTuber of vlogger te worden. 

Beroemd worden op YouTube heeft namelijk de volgende voordelen:

  • Vrijheid: je kunt je 9-5 baan opzeggen en kunt waar en wanneer je wil op vakantie of andere leuke dingen doen. Zo hoef je nooit meer in de file te staan, heb je geen last meer van drukke avonden in de sportschool en doe jij jouw boodschappen op een moment dat het rustig is in de winkel.
  • Beroemd: als bekende YouTuber heb je veel fans om je heen en kom je binnen op speciale evenementen en andere plekken waar je als normale Nederlander niet zo zou komen. Je wordt hierbij overal als VIP behandeld.
  • Geld: je hoeft je geen zorgen te maken over genoeg geld als bekende YouTuber. Je kunt door YouTube geld jouw droomhuis kopen, en waarschijnlijk nog verschillende samenwerkingen binnenslepen waarbij je een deel van het interieur gesponsord krijgt. 

Toch zijn er ook wel enkele nadelen wanneer je beroemd wordt op YouTube. Denk aan je privacy die een stuk zal worden afgenomen. Zo kun je misschien niet meer makkelijk over straat zonder aangesproken te worden of worden er veel foto’s achter je rug om gemaakt. Ook zul je er rekening mee moeten houden dat wanneer je een dagelijkse vlogger wil worden zoals Don de Jongh of Enzo Knol, je elke dag interessante video’s moet maken. Je kunt dan lastig even een dagje rustig aan doen, want dan heb je geen leuke beelden om aan je kijkers te laten zien.

Een YouTuber worden in x stappen

Beroemd worden op YouTube wil natuurlijk iedereen! Maar zonder de juiste kennis kan dit best lastig zijn. Om zo duidelijk mogelijk te beschrijven wat je allemaal moet weten en doen om een YouTuber te worden, hebben wij het onderstaande stappenplan opgesteld. 

Stap 1. Bedenk wat je graag wil

De eerste stap is om eens goed na te denken over wat je nu eigenlijk wil met jouw YouTube kanaal. En dan hebben we het niet alleen maar over het soort video’s dat je wil maken. Wat wil je graag met jouw video’s bereiken? Doe je het enkel voor het geld, of wil je ook graag een hechte band met jouw volgers opbouwen? 

Dan is het tijd om een niche (een hoofdonderwerp) voor jouw kanaal uit te zoeken. Enkele voorbeelden van niches zijn; beroemdheden, voetbal en games. Kijk zelf wat je leuk vindt om te onderzoeken en video’s over te maken. Het is belangrijk om jouw onderwerp zo specifiek mogelijk te bepalen. Dus kies niet ‘beroemdheden’ maar kies voor ‘beroemdheden uit Nederland’ of focus op jouw kanaal zelfs op één beroemdheid zoals Katy Perry. Op deze manier zorg je dat je minder concurrentie hebt, en dus sneller beroemd kunt worden.

Heb je een niche gevonden die je interessant vindt? Dan is het ook handig om direct te bedenken welke onderwerpen je absoluut in jouw video’s wil bespreken. Je kunt een wordweb maken en deze ook bij familieleden of vrienden laten rondgaan, zodat je een hele lijst met goede video ideeën verzamelt. 

Vlogger worden

Wil je graag vlogger worden? Ook dan kun je alvast bedenken wat voor soort vlogs je wil laten zien. Zal dit bijvoorbeeld vooral thuis afspelen, laat je ook je werkplek zien, en wat voor soort activiteiten ga je plannen? Om leuke vlogs te maken moet je wel genoeg interessante dagelijkse dingen laten zien. 

Stap 2. Bedenk wat je nodig hebt om te beginnen

Nu je goed weet wat voor video’s je wil maken en plaatsen op je YouTube kanaal, is het belangrijk om te weten wat je allemaal nodig hebt om te beginnen. 

  • Een camera: een goede camera zorgt dat je beeld van hoge kwaliteit is. Dit heb je natuurlijk niet nodig wanneer je alleen maar stock materiaal gebruikt en jezelf niet laat zien.
  • Goed licht: zonder goed licht ben je nergens. Wil je een keer een video opnemen in de avond? Dan heb je een ringlamp of lichtboxen nodig.
  • Een laptop: dit is handig om ideeën op te doen, maar heb je ook nodig om jouw video’s te uploaden op YouTube.  
  • Edit software: tenzij je iemand inhuurt om jouw video’s te bewerken, moet je zelf goede edit software hebben om jouw video’s in elkaar te zetten. Denk aan het wegknippen van foutjes, het aan elkaar plakken van stukjes video, muziek onder de video zetten en een gave intro maken.

Verschillende kanalen vragen om verschillende spullen. Zo is het voor gamers bijvoorbeeld belangrijk dat ze een goede computer hebben die verschillende soorten software kan draaien, en voor iemand die bakvideo’s opneemt is een goede achtergrond weer erg belangrijk. Schrijf voor jezelf op wat je handig lijkt en kijk wellicht ook even bij andere video’s in jouw niche. 

In het begin heb je echt niet de duurste materialen nodig. Je kunt het beste zoeken naar tweedehands materialen om de investering naar beneden te drukken. Op deze manier kun je eerst kijken of je YouTuber worden leuk vindt, voordat je veel geld spendeert aan iets dat je later weer voor minder moet verkopen.

Stap 3. Je kanaal opzetten

Zodra je een goed stappenplan hebt opgebouwd in stap 1 en 2, kun je daadwerkelijk aan de slag met jouw kanaal. Dit kanaal maak je aan door naar YouTube.nl te gaan en rechtsboven op je profiel te klikken, hier vind je de optie op een kanaal aan te maken. 

YouTube zal als eerste vragen naar de naam van het kanaal. Zorg dat deze uniek is, en kom niet met allemaal gekke interpunctie of cijfers aan. Dit werkt straks vervelend wanneer gebruikers je proberen te zoeken. 

Naast een kanaalnaam heb je ook nog bepaalde aankleding voor je kanaal nodig, zoals een opvallende banner en profielfoto. Deze kun je makkelijk met een gratis website als Canva in enkele minuten in elkaar zetten. Het handige aan Canva is dat je hier al bepaalde ontwerpen klaar hebt staan, zo hoef je maar enkele elementen te veranderen en is jouw ontwerp klaar.

Stap 4. Maak en plaats je eerste video

Wanneer je kanaal helemaal aangekleed en ingesteld is, kun je eindelijk aan de slag met het maken van je eerste video of vlog. Pak een onderwerp uit je wordweb en begin gewoon. Het zal de eerste keren misschien nog wat stroef verlopen, maar des te vaker jij video’s maakt, des te beter je er in zal worden.

Het is super belangrijk dat je jezelf blijft, en geen act gaat neerzetten. Vroeg of laat komt dit naar buiten en kun je flinke imagoschade oplopen. Ben in je video’s gewoon zoals je ook naar je vrienden en familie toe bent. Wat jouw unieke persoonlijkheidskenmerken ook zijn, laat ze in jouw video’s zien! Op deze manier trek je door je unieke content de aandacht, en zullen kijkers veranderen in trouwe volgers. 

Nu is het tijd om te editten! Dit is best wel lastig wanneer je er geen verstand van hebt. Kijk hier dus voldoende YouTube tutorials over, volg een cursus of schakel een professional in die je de eerste paar keer kan helpen. Misschien heb jij wel een oudere neef of nicht die hier goed in is?

Is je video gemaakt en bewerkt? Dan kun je hem uploaden op YouTube. Denk hierbij aan een aantrekkelijke titel en maak er een opvallende thumbnail voor. Deze kun je ook weer heel erg makkelijk in Canva maken. Ook zijn er nog genoeg andere instellingen die je per video kunt aanpassen. Lees deze rustig door en bekijk wat je graag wil.

Stap 5. Geduld en resultaten

Afwachten maar….of toch niet?! Nu jouw eerste YouTube video online staat is het de bedoeling dat je doorpakt. Des te meer video’s je maakt, des te beter jouw video’s worden en des te sneller jouw publiek groeit. Een succesvolle YouTuber worden ben je niet in 1 dag, dit kost tijd.

Hou ook de resultaten van jouw video’s goed in de gaten (deze vind je op je profiel). Merk je dat bepaalde video’s het goed doen? Maak er dan meer van die soort. Probeer ook steeds beter te worden in het bedenken van aantrekkelijke titels. Gebruik bijvoorbeeld emoties om ervoor te zorgen dat mensen sneller klikken. 

Nu heb jij alle informatie die je nodig hebt om een YouTuber te worden! Ga jij meteen aan de slag? Gebruik dan zeker het bovenstaande stappenplan om een succesvol kanaal op te zetten. Wil je eerst nog meer handige blogs lezen over het YouTube platform, en vraag je jezelf af hoe je snel meer gratis volgers kunt krijgen? Klik dan hier.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven