Viral gaan op TikTok

Viral gaan op TikTok: dit is het geheim

Viral gaan op TikTok? Dat kan iedereen met een openbaar account overkomen! Elke grappige, entertainende of bizarre video met goede beeldkwaliteit kan zomaar uitgezocht worden door het algoritme. Toch zijn er een aantal dingen die je zelf kunt doen waardoor jouw TikTok video’s eerder op de For You pagina komen. Ben jij benieuwd naar wat het geheim is om viraal te gaan op TikTok? Lees dan zeker verder.

P.S. tip 7 is een tip die maar weinig populaire TikTokkers prijsgeven!

Wat is viral gaan?

Voordat we verder gaan met de tips, is het eerst handig om te weten wat viral gaan nu precies inhoudt. Als een bepaalde foto, video of andere post razendsnel over het internet wordt verspreid, noemt men dat viral gaan. Jouw content wordt dan in Nederland (of wereldwijd) gedeeld met meer mensen dan je bent gewent. Dit zorgt voor meer likes, reacties en volgers. Eigenlijk kun je viral gaan dus vergelijken met beroemd worden, maar dan in een mindere mate en enkel online. 

Toch is er ook een keerzijde aan viral gaan. Wanneer jij een webshop hebt, en een product video gaat viral, dan kan het zo zijn dat er meer bestellingen worden geplaatst als dat jouw producent aan kan. Dit zorgt voor veel geregel en boze mailtjes achteraf. 

Soms gaan TikTok video’s ook op een verkeerde manier viraal. Denk aan een gênante video die je ‘voor de fun’ plaatst, maar achteraf bij honderdduizenden mensen terecht komt. Hou er rekening mee dat iedere video die je plaatst, viral kan gaan. En denk ook aan de eventuele risico’s. 

Viral gaan op TikTok met deze 7 tips

Door het geavanceerde algoritme van TikTok, wordt het steeds lastiger om voor een brede doelgroep interessante content te maken. Hierdoor is de kans dat je op de For You pagina terecht komt, een stuk kleiner dan 1 jaar geleden. Wil jij toch serieus met je video’s aan de slag? Dan zijn er bepaalde dingen waar je op kunt letten, naast een goede beeld- en geluidskwaliteit. Deze 7 handige tips helpen je met viral gaan op TikTok.

Tip 1. Start de TikTok met een krachtige hook

De eerste 3 seconden van jouw TikTok video bepalen of een kijker bij jouw video blijft hangen of niet. Controleer het zelf maar eens wanneer je op TikTok zit! Binnen enkele seconden hebben jouw hersenen besloten of je een video wil blijven kijken, of dat je doorgaat naar de volgende.

Het is dus erg belangrijk dat je de eerste 3 seconden van jouw video zo interessant, gek of boeiend mogelijk maakt. Vertel bijvoorbeeld wat de kijker kan verwachten, laat al het hoogtepunt van de video zien of kom met een indrukwekkend feitje. Iets anders wat ook vaak werkt is de kijker vertellen dat ze tot het einde moeten kijken om … (vul zelf iets grappigs of indrukwekkends) te zien. 

Niet alleen een sterke hook is super belangrijk, ook hoe je het einde van de video afsluit kan zorgen voor meer views op je kanaal. Probeer eens een cliffhanger uit, of maak een deel 2 van je storytime en verwijs gebruikers daar naar.

Tip 2. Viral TikTok songs

De meest bekende manier om viral te gaan op TikTok is door middel van populaire geluiden of viral TikTok liedjes. Op TikTok draait alles om geluid, je zult geen video zonder tegenkomen. Probeer daarom altijd populaire geluiden onder je video’s te gebruiken, waardoor je een groter bereik krijgt. 

Om deze geluiden te vinden, kun je naar het trending tabblad in de app. Hier staat een gehele lijst van zowel viral TikTok liedjes als geluiden die gebruikers vaak kiezen. Ook kom je er vaak al achter welke geluiden trending zijn door middel van te scrollen op je eigen For You pagina. Kom je een nummer meer dan 4 keer in een halfuurtje tegen, dan kun je er vanuit gaan dat het trending is. 

Ook zijn er specifieke websites die delen wat er momenteel populair is. Wanneer je zelf niets kunt vinden kun je altijd daar nog op kijken.

Tip 3. Maak het liefst korte video’s

Het TikTok platform noemt zichzelf een Short Video Media Platform. In tegenstelling tot een app zoals YouTube, houdt dit in dat ze vooral focussen op extreem korte video’s en verhalen die to-the-point zijn. Doordat gebruikers hier aan gewend zijn, zullen ze vaker langere video’s overslaan. Zo kijken ze dus liever meerdere video’s van 15 seconden, dan van 1,5 minuut. 

Des te korter jij jouw video’s maakt, des te minder tijd kijkers nodig hebben om het helemaal af te kijken. Dit is goed voor je kijkerstijd; het percentage van de video dat gebruikers kijken. Des te hoger jouw kijkerstijd percentage is, des te vaker TikTok jouw video zal pushen in het algoritme. Dit zorgt dus voor een grotere kans dat jij viral gaat.

Heb je wel een langer verhaal te vertellen? Kies er dan voor om de video op te splitsen in meerdere delen. Dit zijn kijkers ondertussen wel gewend en komt niet meer als vervelend over. Zorg er wel voor dat je niet te veel tijd tussen delen laat zitten, dan krijg je ongeduldige kijkers op je dak.

Tip 4. Leer wanneer je het beste kunt posten

Wist je dat de tijd (en dag) waarop jij jouw TikTok video’s plaatst van invloed zijn op je bereik? Influencer Marketing Hub heeft een onderzoek afgenomen waarin ze aan de hand van meer dan 100.000 video’s hebben geanalyseerd wat de beste tijd om te posten is op TikTok. Alhoewel je deze tijden kunt proberen, hebben wij een nog betere tip voor je.

De beste tijd om op TikTok te posten en viral te gaan hangt af van erg veel verschillende factoren. Allereerst is het handig om je TikTok Analytics er eens bij te pakken (dit kan alleen met een Pro account) en te bekijken waar jouw doelgroep vandaan komt. 

Heb jij enkel Nederlandse volgers? Dan hoef je natuurlijk niet midden in de nacht een video te uploaden. Maar heb jij te maken met andere continenten? Dan kun je maar beter in een online planner investeren en ook midden in de nacht video’s plaatsen.

Zorg dat je enkel video’s plaatst wanneer jouw publiek actief is, om ervoor te zorgen dat je maximale views behaalt in het eerste kwartier en daardoor viral gaat.

Tip 5. Gebruik relevante hashtags

Aan de hand van jouw gebruikte hashtags bepaalt TikTok in welke categorie ze jouw video moeten plaatsen en welke doelgroep hier het beste bij past. Door zo zorgvuldig mogelijk jouw hashtags te onderzoeken, zorg je dat jouw TikTok video’s aan het juiste publiek worden laten zien en je dus meer kans krijgt op een langere kijkerstijd, meer likes en reacties. 

Het is het beste om 4 tot 6 hashtags per video uit te kiezen. Mix enkele populaire hashtags, zoals #FYP en #Foryou in combinatie met specifieke hashtags voor jouw niche en doelgroep. Op deze manier heb je minder concurrentie van andere populaire accounts. 

Gebruik ook geen hashtags die helemaal niet bij jouw video’s passen. Wanneer kijkers teleurgesteld zijn dat de video niet over het door hun gezochte onderwerp gaat, zullen ze snel je video wegklikken. Dit zorgt voor een kortere kijkerstijd. 

Tip 6. Zorg dat mensen reageren

Een andere factor waar TikTok naar kijkt om te bepalen hoe vaak jouw video met andere gebruikers gedeeld wordt is reacties. Des te meer reacties jij onder jouw video’s ontvangt, des te beter het werkt voor het algoritme. 

Nodig kijkers uit om hun mening te delen of stel ze een specifieke vraag met betrekking tot het onderwerp. Deze vraag hoeft geen eens heel moeilijk te zijn. Zorg dat je deze afstemt met je doelgroep, dan zit je wel goed. Ook kun je de kijkers betrekken in je video’s door te vragen wat zij graag de volgende keer willen laten zien, of geef ze 2 verschillende keuzes om uit te kiezen. 

Probeer de eerste dag wanneer kijkers gereageerd hebben onder je video, hier zoveel (en het liefst ook zo snel) mogelijk op te reageren. Zo ziet TikTok dat je bezig bent met het opbouwen van een connectie.

Tip 7. Blijf de 15 minuten erna actief op de app

Iets wat niet veel gebruikers en TikTok creators weten….

Blijf absoluut de 15 minuten na het uploaden van jouw video ONLINE en wees interactief met andere creators binnen jouw niche. Zoek wat creators in de zoekbalk (of in je volgend/volgers lijst) op waarvan je weet dat ze dezelfde doelgroep hebben, en reageer op hun video’s. Nee, niet met enkel emoticons… Probeer echt zoveel mogelijk voor interessante en leuke reacties te kiezen zodat jouw reacties opvallen tussen de rest.

Maar na deze 15 minuten houdt het niet op. Krijg jij in het eerste uur veel reacties? Dan is het belangrijk dat je hier zo snel mogelijk op reageert. Zet je meldingen dus zeker aan!

Al met al zijn er genoeg mogelijkheden om alsnog viral te gaan op TikTok. Ga jij met deze tips aan de slag? Probeer onze geheim tools! Bekijk dan ook eens deze blog, waar we in bespreken hoe je op een makkelijke en GRATIS manier kunt groeien in aantal volgers.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven