TikTok video maken met video's

TikTok Video Maken; Hoe Kun Je De Best ?

De app is geïnstalleerd, je hebt al even rondgekeken en dan zie je opeens een TikTok video die je graag zou willen nadoen. Maar wat nu? Je hebt nog nooit een TikTok video gemaakt en wordt omvergeblazen met alle mogelijkheden die de app biedt. Geen paniek! In deze blog lees je hoe je het beste TikTok video’s maakt. 

Hoe werkt TikTok?

Geen foto’s of lange teksten…op TikTok draait het om video content! Deze video’s verschillen van grappige sketches en gave dansjes tot informatieve video’s over de huizenmarkt. Voor iedere doelgroep zijn er wel video’s op TikTok te vinden. Hetzelfde geldt voor de lengte van de video’s, je zult zowel video’s van 15 seconden als video’s van 1,5 minuut tegenkomen. TikTok bepaalt wat jij op jouw scherm te zien krijgt door gebruik te maken van een algoritme. Hier houden ze rekening met jouw interesses, welke video’s je helemaal afkijkt of welke gebruikers je volgt.

Als TikTok gebruiker kun je ervoor kiezen om enkel video’s te kijken, op te slaan en je favoriete creators (zo worden de video makers op dit platform genoemd) te volgen. Maar ook kun je jouw eigen video content op dit platform delen. Zo bouw je een online bekendheid op en krijg je steeds meer volgers en mensen die je video’s zien. 

Een TikTok video maken doe je zo!

Wanneer je de TikTok app hebt gedownload en een profiel hebt aangemaakt kun je aan de slag met jouw eerste video. Aan de hand van dit handige stappenplan zorg je dat jouw video binnen de kortste keren online staat. Kom je er alsnog niet uit? Dan zijn er ook voldoende YouTube video’s te vinden waar ze het je met beeldmateriaal uitleggen.

Stap 1. Bedenk wat je wil maken

De eerste stap is om te bedenken wat voor soort video je wil maken. Heb je bijvoorbeeld een leuke video gezien die je wil nadoen? Of een leuk geluid bij een ander gehoord waar je wel een leuk idee bij hebt? Een goed plan is het halve werk op TikTok! Zorg dat je weet wat je wil doen voordat je doorgaat met de volgende stappen.

Wil je een video opnemen met een bepaald geluid van een video? Klik dan op het balkje waar je het geluid ziet staan. Deze staat onderaan de video en heeft een muzieknootje er voor. Wanneer je hier op klikt, krijg je een overzicht te zien van gebruikers die ook een video hebben gemaakt met dit geluid. Klik nu op geluid gebruiken, en ga door naar stap 2.

Heb je een eigen idee voor een leuke sound, is er nog geen concept of wil je enkel je eigen geluid gebruiken? Dan kun je direct doorgaan naar stap 2.

Stap 2. Aan de slag met de video zelf

Er zijn twee manieren om TikTok video’s te maken. Je kunt er voor kiezen om jezelf te filmen in de app zelf, of video’s te gebruiken die je al in je camerarol hebt staan. 

Voor beide keuzes moet je in ieder geval allereerst het TikTok maken scherm openen. Wanneer je een geluid in stap 1 hebt gekozen ben je hier al. Wanneer je jouw eigen geluid gebruikt moet je op het plusje drukken, welke onderin je beginscherm ziet staan.

Ga je aan de slag met filmen in de app zelf? Dan kun je op de rode knop drukken. Ook kun je effecten toevoegen door rechtsboven op de filter knop te drukken en een geluid onder de video plaatsen.

Wil je een TikTok video maken met video’s die je al in je camerarol hebt staan? Klik dan rechts naast de rode knop op uploaden. Hier kun je de video’s selecteren die je wilt uploaden op TikTok. 

Ook kun je een TikTok video maken met foto’s uit je camerarol. Dit gaat hetzelfde als video’s uploaden, en moet je dus doen door op uploaden te klikken. Ook hier kun je nog een geluid onder de video plaatsen.

Stap 3. Tijd om te editten

Nu je jouw video of foto’s hebt toegevoegd of je eigen video in TikTok zelf hebt gemaakt kan het leukste deel beginnen; het editten. Tijdens het editten kun je tekst toevoegen (handig wanneer je slecht te verstaan bent of commentaar wil toevoegen), clips korter maken en extra effecten toevoegen. 

Om te zien wat er mogelijk is moet je eigenlijk zelf gaan experimenteren. Probeer wat knopjes uit en zie wat voor gave TikToks je zelf kunt maken. Vind je eindresultaat niets? Dan kun je gemakkelijk terug klikken en is je video weer ‘kaal’. Zo kun je zelf bekijken wat de leukste effecten zijn!

Stap 4. TikTok video uploaden

Nu je video helemaal klaar is, is het tijd om het te uploaden. Klik wanneer je er klaar voor bent op de rode knop volgende, deze vind je rechtsonder op je scherm. Je wordt nu doorverwezen naar de volgende pagina. 

Je kunt nu een leuke beschrijving aan je video geven, hashtags toevoegen, vrienden taggen en eventueel een link toevoegen. Daarnaast vind je ook enkele privacy mogelijkheden; bepaal wie jouw video’s mogen zien en of gebruikers mogen reageren op jouw video. Als laatste kun je een omslag selecteren, dit is het plaatje dat gebruikers te zien krijgen wanneer ze op jouw account klikken.

Denk je dat jouw video nu helemaal af is? Dan kun je het nu plaatsen. Deze rode knop vind je weer onderaan je scherm. Laat de views maar binnenstromen! 

Ondersteunende apps voor TikTok video’s

In plaats van dat je video’s rechtstreeks in de TikTok app maakt, zijn er ook andere apps die je kunt kiezen om opvallende TikToks mee te maken of te bewerken. Vaak kun je meer (of juist andere) effecten gebruiken, beter knippen en plakken en hierdoor kwalitatief betere video’s maken. Enkele van de meest bekende apps hiervoor hebben we voor jou op een rijtje gezet. Maar eerst, bespreken we het videoformaat dat bij TikTok video’s hoort.

TikTok Video formaat

Er zijn enkele belangrijke punten om te weten wanneer je aan de slag gaat met het maken van TikTok video’s buiten de app om. Ten eerste, hebben verticale video’s de voorkeur. Bij horizontale beelden wordt er veel weggesneden, of zie je de video zelf heel erg klein. Ten tweede, is het belangrijk om te weten dat het perfecte beeldformaat voor TikTok video’s 1080 x 920 is. Op deze manier wordt heel het scherm tijdens het afspelen van je video benut, en hou je langer de aandacht van kijkers. 

Als laatste, is het belangrijk dat je op het formaat van het videobestand let. Deze mag maximaal 287,6 MB (op Apple) of 72 MB (op Android) zijn.

Canva

Alhoewel Canva vooral door Social Media Managers wordt ingezet om makkelijk posts mee te creëren voor Instagram en Facebook, heeft Canva sinds kort ook een TikTok optie. Het fijne van deze app is dat er standaard er al verschillende TikTok-sjablonen zijn die je zo over kunt nemen. Op deze manier word je niet alleen geïnspireerd, maar het ook erg makkelijk gemaakt. Je kunt in deze app verder tekst, stickers en andere animaties toevoegen om jouw video’s naar het volgende niveau te tillen.

Canva is een gratis app die je zowel op Android als Apple kunt gebruiken door in te loggen met je e-mailadres. Sommige sjablonen, stickers of lettertypen vereisten wel een Canva Pro account. Voor deze mogelijkheid betaal je €12 per maand.

CapCut

CapCut is momenteel de meest populaire mobiele editor voor TikTok video’s. Dit is niet heel vreemd, aangezien de app werd uitgebracht door ByteDance, het moederbedrijf van TikTok. Op deze manier heb je niet alleen makkelijk toegang tot de gehele TikTok muziekbibliotheek, maar laten ze ook de meest populaire trends van dit moment zien.

Ook deze app is gratis te gebruiken, maar je krijgt wel een watermerk aan het einde van je video. Deze zul je er dus weer via een andere website (Google zelf op CapCut logo verwijderen) af moeten halen.

Actiondirect

Ben jij een skater, snowboarder of heb je te maken met andere high action beelden? Dan is Actiondirect de juiste app voor jou. De video effecten in deze app zijn speciaal gemaakt voor actie; denk hierbij aan een slowmotion functie en soepele overgangen. 

Verder heeft deze app weinig bijzonders. Het is dus puur gericht op het maken van video’s met sportieve beelden. Actiondirect is momenteel gratis voor iedereeen te downloaden en gebruiken.

Let er wel op dat wanneer je apps als Canva, CapCut of Actiondirect gebruikt en hier al je effecten en tekst toevoegt, je dit niet meer in TikTok zelf kan doen. Doordat je deze functies op de app ‘overslaat’ kan het zo zijn dat jouw video’s minder snel op de For You page komen. TikTok pusht natuurlijk het liefst video’s die met de app zelf gemaakt en bewerkt zijn.

Zoals je hebt gelezen zijn er veel verschillende manieren om een TikTok video te maken. Wat doe jij het liefst? Maak je jouw video’s in TikTok zelf of ga je aan de slag met één van de bewerkingsapps?

Leer meer over TikTok in deze complete TikTok handleiding voor beginners! Probeer onze geheim tools!

Laat een reactie achter

Scroll naar boven