tiktok voor beginners

Complete TikTok Handleiding Voor Beginners

Heb je voor het eerst van TikTok gehoord en wil je graag een account aanmaken, of ben je nieuwsgierig naar alle mogelijkheden op dit social media platform? Dan ben je op deze pagina op de juiste plek! In deze TikTok handleiding voor beginners leggen wij jou uit wat er allemaal mogelijk is, hoe je zelf video’s maakt en allerlei andere dingen die aan bod komen op dit platform. 

Wat is er mogelijk op TikTok?

TikTok is een short video content platform. Dit houdt in dat je geen foto’s of lange teksten, maar enkel korte video’s op het platform kunt bekijken en/of maken. De lengte van één video is dan ook niet langer dan 2 minuten. Dit maakt TikTok zo’n unieke app, binnen enkele minuten heb je tientallen video’s gezien met allerlei verschillende soorten onderwerpen. 

In de onderstaande alinea’s vertellen wij je wat je allemaal op de TikTok app kunt doen.

Tik Tok video’s bekijken

De meeste gebruikers op TikTok zitten op het platform om entertainende video’s te bekijken en even te ontspannen. Welke TikTok video’s je exact te zien krijgt, hangt af van het TikTok algoritme. Dit algoritme bepaalt aan de hand van jouw interesses en op welke video’s je reageert, welke video’s je waarschijnlijk ook leuk vindt.

Op TikTok zijn er erg veel verschillende soorten video’s. Zo heb je grappige dansjes, informatieve video’s over fitness, maar ook is ‘booktok’ er populair; video’s waarin mensen vertellen over hun favoriete boeken. Er zijn dus genoeg type video’s om uit te kiezen! 

TikTok video’s opnemen

Naast dat je video’s kunt bekijken, kun je er ook voor kiezen om zelf video’s te maken. Door middel van muziek en geluiden die beschikbaar zijn op het platform, maak je zelf gemakkelijk de leukste en grappigste TikTok video’s. Deze kun je delen met je TikTok vrienden, voor jezelf houden of delen met wereldwijde gebruikers.

Volgen, liken en reageren

Moet je om een bepaalde video erg lachen en wil je meer van deze maker zien? Dan kun je met een TikTok account besluiten om diegene te volgen. Op deze manier krijg jij alle TikTok video’s die deze persoon deelt te zien en ben je niet afhankelijk van het TikTok algoritme. 

Ook kun je ervoor kiezen om de desbetreffende video enkel te liken of er op te reageren. Zo laat je weten aan de maker van de video wat je er van vond. Dit is gunstig voor de video en het account van de maker, des te meer mensen er op hun video reageren of liken, des te meer het TikTok algoritme de video laat zien aan andere gebruikers.

Livestreamen

Op TikTok kom je naast normale video’s als gebruiker, ook livestreams tegen. Hier kun je op klikken en live meekijken met jouw favoriete TikTokkers.

Wanneer je 1000 volgers op je account hebt behaald, mag je ook zelf gebruik maken van de TikTok livestream functie. Je kunt dan rechtstreeks in gesprek gaan met je volgers of andere gebruikers op het platform. Tijdens deze livestream kun je doen wat je zelf wil; zo kun je jezelf opmaken, gezellig kletsen, muziek spelen of live bestellingen inpakken.

Tijdens de livestream mogen kijkers je virtuele cadeautjes sturen. Deze virtuele cadeautjes kun je dan aan het einde van de livestream omzetten in diamantjes, welke je kunt laten uitbetalen via PayPal. Andersom kun je als gebruiker ook jouw favoriete TikTokkers wanneer ze live zijn virtuele cadeautjes sturen. Hiervoor moet je alleen eerst even muntjes opladen, dit houdt in dat je geld overmaakt naar het platform zelf om te gebruiken voor virtuele cadeautjes.

Duetten

Zie je een hele leuke video die je graag na wil doen, of op wil reageren? Met een TikTok duet kun je jouw video naast een video van een andere gebruiker op TikTok plaatsen. Op deze manier bevat een duet dus twee video’s op een gesplitst scherm, die tegelijkertijd worden afgespeeld. 

Let wel op: om van de duet functie gebruik te maken moet je een openbaar account hebben. Hier gaan we later in deze blog dieper op in.

TikTok handleiding voor beginners

Zoals je leest is er dus genoeg te beleven op de TikTok app. Maar wat doe je nu eigenlijk waar? Wij nemen je mee langs de belangrijkste features in de TikTok app en leggen je uit welke schermen je voor je hebt en hoe je een video maakt. Maar eerst, is het belangrijk dat je een TikTok account aanmaakt!

Hoe maak je een TikTok account aan?

Om überhaupt gebruik te maken van alle mogelijkheden in de TikTok app, moet je allereest een account aanmaken. Met behulp van dit stappenplan moet dat geen enkel probleem zijn:

Stap 1. Download de TikTok app in de App store of Play store

Stap 2.  Open de app en kies hoe je jouw TikTok account wil aanmaken. Dit kan aan de hand van je Facebook of Google gegevens, maar ook aan de hand van een e-mailadres of telefoonnummer.

Stap 3. Voer nu je geboortedatum in. Deze informatie gebruikt TikTok om te controleren of je minimaal 13 jaar bent en gebruik mag maken van de app.

Stap 4. Jouw account is nu klaar voor gebruik! Voer je naam, een mooie profielfoto en bio toe en je kunt beginnen met video’s uploaden.

Verschillende soorten TikTok accounts

Op TikTok kun je kiezen om een persoonlijk of zakelijk account aan te maken. Zakelijke accounts zijn openbare profielen waarmee merken en bedrijven de marketingtools van TikTok inzetten om een groter bereik en meer naamsbekendheid op te bouwen. Persoonlijke accounts worden ingezet door individuen die graag TikTok influencer willen worden, of het puur voor persoonlijke doeleinden willen gebruiken.

Daarnaast heb je verschillende privacy keuzes bij het aanmaken van een TikTok account:

  • Een openbaar account: iedereen kan jouw profiel zien, openen en je een privé bericht sturen.
  • Een privé account: je bent wel vindbaar, maar mensen moeten toestemming vragen om jouw account te volgen.

Navigeren op TikTok

Zodra je een account hebt aangemaakt en de app opent, heb je op het beginscherm twee menu’s boven in beeld.

  • De For You pagina: hier verschijnen alle populaire video’s waarvan het TikTok algoritme denkt dat jij die interessant vindt.
  • De following pagina: hier verschijnen enkel video’s van accounts die jij volgt.

Op deze manier kun je makkelijk schakelen tussen verschillende soorten content.

Hoe maak ik een TikTok video?

Om aan de slag te gaan met je eerste TikTok video druk je op het witte plusje in het midden onderin je beeldscherm. Je begint nu direct met het opnemen van een video. Wil je liever één van de video’s of foto’s uit je camerarol gebruiken? Klik dan op het knopje uploaden, rechts naast de rode grote knop. 

Nu kun je aan de slag met het maken van je video. Er zijn verschillende functies tijdens het opnemen van video’s:

  • Flip: hiermee draai je jouw camera. Je hebt de mogelijkheid om jezelf te filmen (en tegelijk zien) of de andere kant op te filmen.
  • Snelheid: film eens een keer in slow-motion of kies ervoor om het opgenomen beeld te versnellen.
  • Schoonheid: door middel van de AR-filter worden alle oneffenheden op je hoofd weggehaald.
  • Filters: kies voor verschillende kleurenfilters waarmee je jouw video verbetert.
  • Timer: zet je telefoon ergens anders neer en neem handsfree video’s op.
  • Flitser: bepaal of jij liever je flitser aan of uit wil tijdens het opnemen van de video.

Naast deze mogelijkheden, kun je er ook nog kiezen om bepaalde effecten of geluiden onder je video te plakken. Het effecten knopje, dat je aan de linker bovenkant van het beeldscherm ziet, heeft extreem veel mogelijkheden. Zo kun je het hoofd van een tijger krijgen, drie ogen aan je hoofd toevoegen of andere te gekke filters uitkiezen. 

Nadat je jouw video gemaakt hebt, is het tijd om het te editten. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om nog een tekst aan je video toe te voegen of bepaalde delen uit je video te knippen. Ben je helemaal tevreden over het eindresultaat? Dan is het tijd om de video te plaatsen. In dit laatste scherm heb je nog de mogelijkheid om een beschrijving, bepaalde hashtags of mensen in de video te taggen. 

Ook kun je in dit laatste scherm bepalen wie jouw TikTok video te zien mag krijgen. Is deze video enkel bedoeld voor je TikTok vrienden, enkel voor jezelf of voor de gehele wereld? En misschien wil je de video ook wel direct plaatsen op je Facebook, of versturen via WhatsApp?

Wil je een uitgebreidere uitleg over het maken van een goede TikTok video? Wij schreven er onlangs een blog over: ‘Hoe kun je de beste TikTok video’s maken?’. 

Viraal gaan op TikTok

Vaak wordt er op TikTok gesproken over ‘viral of viraal gaan’. Dit houdt in dat een video de aandacht trekt van heel veel mensen. Hij wordt vaker dan normaal gedeeld en krijgt meer reacties en likes dan je ooit had kunnen denken. Om deze reden heeft ‘viraal gaan’ ook geen minimum aantal views of likes; de één zegt met meer dan 1000 views viraal te zijn gegaan, waar de ander pas tevreden is met een ton views.

Om zelf viraal te gaan heeft jouw TikTok account wat tijd nodig en moet je kwalitatieve video’s uploaden. Bekijk deze tips eens! 

Er zijn genoeg mogelijkheden in de TikTok app! Neem de tijd, lees deze TikTok handleiding voor beginners goed door en ga zelf ook eens op onderzoek uit. Was deze TikTok handleiding voor beginners handig voor je? Probeer onze geheim tools! Of Bekijk dan ook eens één van onze andere informatieve blogs over het TikTok platform. Kies bijvoorbeeld voor deze blog, waarin we bespreken hoe je viral op TikTok gaat!

Laat een reactie achter

Scroll naar boven