de beste tijd om te posten op TikTok

Beste Tijd Om Te Posten Op TikTok

tiktok post

Wanneer is de beste tijd om te posten op TikTok?

De tijd waarop je besluit om een TikTok te plaatsen kan van invloed zijn op het aantal likes, views en volgers dat je erbij krijgt. Je kunt natuurlijk ook gewoon TikTok volgers kopen, en je profiel snel laten groeien. Maar het kan misschien juist lonen om te kijken wat de beste tijd is om te posten op TikTok. Omdat meerdere websites andere tijden aangeven, hebben wij het tot op de bodem voor jullie uitgezocht. Dit zijn de beste tijden om te posten op TikTok!

Waarom is het belangrijk om op de beste tijden te posten op TikTok?

Om te groeien op TikTok is het belangrijk dat jouw video’s zoveel mogelijk op de For You pagina te zien zijn. Deze pagina is de verzamelpagina van TikTok waar de meeste gebruikers video’s op kijken. Des te vaker jij op deze pagina terecht komt, des te meer kans je hebt op veel likes, views en nieuwe volgers. Een goedlopende video op de For You page wordt ook wel ‘viraal gaan’ genoemd.

Om te bepalen of jouw video’s op de For You page terecht komen, werkt TikTok met een algoritme. Dit algoritme kijkt naar verschillende factoren zoals likes, niche, onderwerp, hashtags en gebruikersactiviteiten om te bepalen welke video’s er op welke For You page terecht komen. Het doel van TikTok is namelijk om gebruikers zo lang mogelijk op de app te behouden. Door zoveel mogelijk video’s aan de gebruiker te laten zien waar hij of zij geïnteresseerd in is, zorgen dat ze dat ze dit voor elkaar krijgen. 

Beste tijd om te posten op TikTok

Influencer Marketing Hub heeft een onderzoek afgenomen waarin ze aan de hand van meer dan 100.000 video’s hebben geanalyseerd wat de beste tijd om te posten is op TikTok. Tijdens dit onderzoek hebben ze niet gefocust op één specifieke niche of sector, maar gewerkt met diverse soorten video’s. De resultaten van het onderzoek hebben EST of Eastern time als tijdzone, maar voor deze blog hebben wij deze resultaten omgezet naar CET tijden (Central European Time). Op deze manier kun je de tijden gemakkelijk zelf ook testen.

Maandag

Op maandag kun je in de middag het beste een video plaatsen om 12:00 en 16:00. In de avond is het slim om voor 22:00 te kiezen.

Dinsdag

Op dinsdag kun je in de ochtend het beste een video plaatsen om 04:00, 08:00 en 10:00. Daarbij heeft het onderzoek ook aangegeven dat 15:00 s ’middags zorgt voor veel betrokkenheid op video’s.

Woensdag

Op woensdag kun je in de ochtend het beste een video plaatsen om 07:00 en 08:00. Verder zijn de populaire momenten op deze dag s ‘avonds om 19:00 en 23:00. 

Donderdag

Op donderdag kun je in de middag het beste een video plaatsen om 15:00 en 17:00. In de avond is het slim om voor 19:00 te kiezen.

Vrijdag

Donderdag op vrijdag nacht kun je het beste kiezen voor 01:00, overdag moet je rekening houden met deze tijden; 11:00 en 14:00. In de avond is het slim om voor 21:00 te kiezen.

Zaterdag

Op zaterdag is er maar één tijd uit het onderzoek gekomen; 17:00. Mocht je alsnog meerdere video’s op deze dag willen uploaden raden we aan om de tijden van zondag erbij te pakken.

Zondag

Zaterdag op zondag nacht kun je het beste kiezen voor 02:00. Overdag kun je in de middag het beste een video plaatsen om 14:00 en s ‘avonds om 22:00. 

Voordat je aan de slag gaat, eerst dit!

Voordat je de bovenstaande tijden klakkeloos overneemt en geen verder onderzoek doet, raden we je toch aan om de rest van deze tekst te lezen. Alhoewel het onderzoek van Influencer Marketing Hub met 100.000 video’s betrouwbaar is, spelen er ook nog andere factoren mee die jouw post tijden kunnen bepalen.

De genoemde tijden zijn gegeneraliseerd

Zoals al eerder vermeld zijn de tijden niet getest op een specifieke branche of doelgroep. Dit zorgt ervoor dat er wellicht andere tijden zijn die veel beter aansluiten bij jouw video’s. Heb je bijvoorbeeld te maken met een hele jonge doelgroep, dan zullen zij niet s ‘avonds laat nog TikTok’s op jouw account bekijken. Hetzelfde geldt voor mensen met een 9-5 baan, deze zullen op kantooruren minder snel TikTok’s kijken dan middelbare scholieren. 

Nederland versus internationaal

Doordat de geplaatste video’s in het onderzoek Engelstalig waren, zijn de video’s bekeken door gebruikers wereldwijd met een focus op Amerika en Azië. De genoemde tijden zijn dus een gemiddelde dat is verschoven naar meer bevolkte landen dan Nederland.

Wanneer je besluit om in het Nederlands video’s te plaatsen, en dus alleen kijkers aantrekt uit Nederland, zullen jouw ideale post tijden kunnen verschillen. Daarbij moet je ook rekening houden met het volgende:

 • Met een publiek dat alleen uit Nederland komt heeft het geen zin om midden in de nacht video’s te plaatsen. Hierdoor vallen de twee nachttijden van vrijdag en zondag uit het schema weg.
 • Over het algemeen is het voor een gemiddeld Nederlands publiek het beste om vroeg in de ochtend, einde van de middag en later in de avond te posten.
 • Denk ook na over strategische momenten, zoals 17:30 wanneer veel gebruikers net thuis van werk komen en nog even voor het eten op TikTok scrollen en om 12:00 tijdens de lunchpauze.
 • Het is het beste om als klein kanaal niet op feestdagen in de middag of ’s avonds nog video’s te plaatsen. Deze zullen worden overspoeld door de grotere accounts. Mocht je echt iets willen plaatsen kun je dit het beste heel erg vroeg doen.

Zoals je leest zijn de bovengenoemde tijden niet voor ieder account de juiste post tijden. Doe goed je eigen onderzoek en bekijk wat het beste werkt voor jouw account, niche en doelgroep. Wil je weten hoe je dit zelf kunt onderzoeken? Lees dan zeker door, we bespreken hieronder hoe je door middel van TikTok Analytics de beste tijden om te posten op TikTok kunt bepalen. 

Gebruik TikTok Analytics om de beste tijd om te posten te onderzoeken

TikTok Analytics is een onderdeel van TikTok die alleen beschikbaar is voor gebruikers met een makersaccount (Pro account). Dit kun je eenvoudig binnen enkele minuten regelen binnen je instellingen in de app. Goed nieuws; deze functie van TikTok is geheel gratis te gebruiken. Alhoewel deze functie je niet daadwerkelijk laat weten wat het juiste tijdschema is voor al jouw toekomstige video’s, kun je er toch handige informatie uithalen.

Mogelijkheden op TikTok Analytics

Wanneer je eenmaal jouw normale profiel hebt omgezet tot een makersaccount, kun je aan de slag met TikTok Analytics. In dit gedeelte van de app kom je 3 secties tegen:

 • Het overzicht: hier vind je een handig overzicht van de groei die jouw profiel maakt.
 • Jouw content: laat zien welke video’s er het beste hebben gescoord, het aantal gemiddelde views en andere interactie.
 • Nieuwe volgers: bekijk waar jouw volgers vandaan komen.

Handige tip van ons: Onder de sectie ‘jouw content’ kun je gemakkelijk zien welke video’s er op de For You page zijn verschenen. Op deze manier kun je de content analyseren en bekijken of je bepaalde elementen nogmaals in nieuwe video’s kunt gebruiken. Gingen de video’s over één bepaald onderwerp heel goed? Maak hier dan nog meer content over.

Waar bevind je publiek zich?

Naast het aantal volgers, de groei in je account en het geslacht van jouw doelgroep, laat TikTok Analytics dus ook zien uit welke landen jouw volgers en views komen. Aan de hand van deze gegevens kun je niet alleen het soort content aanpassen, maar ook de tijden waarop je jouw content plaatst.

Nu je weet welk publiek jouw video’s het meeste aantrekt, is het tijd om te kijken op welke tijden zij online zijn. Door middel van tijdzones kun je gaan puzzelen met jouw post tijden en wat tijden proberen.

Dagen en tijdstippen met de meeste activiteit

Ook TikTok zelf is gaan puzzelen met de tijden en dagen waarin jouw volgers actief zijn. Deze kun je vinden onder de sectie ‘nieuwe volgers’. Deze informatie is specifiek voor jouw pagina en huidige volgers. Let hier wel goed op, de gegeven tijdstippen zijn aangegeven in UTC tijd, deze loopt één uur achter op de CET tijd.

Staar je ook niet blindelings op deze tijden. Dat je content post op tijden dat je huidige publiek online is, wil nog niet zeggen dat je op deze tijdstippen gemakkelijk nieuwe volgers bereikt.

Hou je eigen excel sheet bij!

TikTok Analytics ziet alleen helaas niet alles en is best een onoverzichtelijk overzicht met erg veel data. Het beste advies wat we je kunnen geven is om een spreadsheet aan te maken waarin je al jouw gegevens bijhoudt, om zelf te bepalen wat de beste tijden voor jou zijn om video’s te plaatsen.

Voeg hier de volgende informatie aan toe:

 • De dag van uploaden;
 • het tijdstip van uploaden;
 • hoeveel weergaven de video heeft opgeleverd na 24 uur;
 • de geografische herkomst van de kijkers.

Dit is even een werkje, maar deze informatie is goud waard! 

Posten op bepaalde tijdstippen is enkel één van de manieren om te groeien op TikTok. Er spelen nog veel meer factoren mee die bepalen of jouw content op de For You pagina te zien is. Wil je weten hoe je meer likes op je TikTok account kunt krijgen? Overweeg dan eens om TikTok likes te kopen.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven