influencer marketing voorbeelden

Influencer Marketing

Bij influencer marketing draait het om invloedrijke mensen (influencers) die een product, service of merk onder de aandacht brengen bij de doelgroep die jij graag wil bereiken. Het is een zeer populaire marketing vorm die veel bedrijven inzetten om meer waarde te creëren. In deze blog gaan we dieper in op waarom influencer marketing voor jouw bedrijf een goede uitkomst is en bespreken we hoe je er stap voor stap mee aan de slag kunt.  

Waarom influencer marketing?

Influencer marketing kan veel voor je bedrijf doen wanneer je met de juiste influencers samen werkt. Zo kun je op een snelle manier jouw doelgroep bereiken, bouw je vertrouwen op en vergroot je jouw naamsbekendheid. In de onderstaande alinea’s gaan we dieper op deze drie voordelen in.

Bereik jouw doelgroep

Wanneer je op een snelle manier jouw doelgroep wil bereiken, maar geen e-maillijst of nog weinig bereik op social media hebt, is influencer marketing een goede uitkomst. Door een influencer te kiezen die een goede band heeft met jouw doelgroep, of zelfs een complete community heeft opgebouwd, zorg je dat jouw product of dienst direct bij de juiste groep mensen terecht komt. 

Bouw vertrouwen en geloofwaardigheid op

Veel mensen zijn geneigd om influencers meer te geloven dan het bedrijf zelf. Doordat een influencer veel tijd steekt in de band met zijn of haar volgers, zijn mensen sneller geneigd om het product aan te schaffen als ze zien dat hun favoriete influencer dit ook gebruikt. Indirect zorgt dit voor meer vertrouwen en geloofwaardigheid naar jouw bedrijf. Eigenlijk moet je een influencer zien als een online rolmodel voor veel mensen binnen jouw doelgroep.

Vergroot naamsbekendheid

Influencer marketing speelt daarnaast een grote rol bij het verkrijgen van meer naamsbekendheid. Influencers hebben vaak een veel groter bereik dan jouw bedrijf op social media, waardoor jouw naam bij een samenwerking met duizenden nieuwe mensen wordt gedeeld. Zo kom je onder de aandacht van een grote groep die jouw bedrijf waarschijnlijk nog niet kent.

Zorg wel dat de social media pagina’s van het bedrijf zelf er ook goed uit zien wanneer je een influencer inhuurt. Mocht deze nieuwe groep mensen doorklikken naar jouw pagina, wil je het liefst dat ze je gaan volgen of doorklikken naar je website. Dit gebeurt niet wanneer je pagina niet goed is ingericht.

Stap voor stap aan de slag met influencer marketing

Uit onderzoek blijkt dat 88% van alle consumenten de mening van influencers net zo vertrouwt als de meningen van hun beste vrienden. Genoeg redenen dus om er mee te starten. Maar waar begin je? Hieronder lees je hoe je in 5 stappen aan de slag kunt met influencer marketing.

Het bepalen van een budget

Voordat je op zoek gaat naar de juiste influencer, moet er eerst besloten worden welk budget je wil uitgeven aan influencer marketing. Er zijn verschillende manieren waarop een influencer de prijs bepaalt.

  • Per post: de influencer heeft een vast bedrag per foto of video.
  • Per view: hierbij wordt er gekeken naar het gemiddelde aantal weergaven / views dat de influencer op de content pakt.
  • Per aantal volgers: de influencer bepaalt aan de hand van het aantal volgers hoeveel zij/hij vraagt. Het vervelende aan deze methode is dat je niet weet of al deze volgers de content daadwerkelijk zien.

Wanneer we kijken naar verschillende soorten categorieën influencers komen we uit op het volgende gemiddelde:

  • 1000 – 10.000 volgers: 50 tot 150 euro per post.
  • 10.000 – 100.000 volgers: 150 tot 750 euro per post.
  • 100.000 – 500.000 volgers: 750 tot 3000 euro per post.
  • 500.000+ volgers: meer dan 3.000 euro per post.

De prijs zal daarnaast afhangen van de engagement rate (de betrokkenheid) van de volgers.

Op zoek naar de juiste influencer

Een bedrijf dat in zee gaat met de verkeerde influencer, kan veel geld verliezen. Elk merk heeft zijn eigen waarden en identiteit. Het is belangrijk dat je een influencer uitzoekt die hierbij aansluit en hetzelfde uitstraalt. Doe je dit niet, dan verlies je een groot deel van je geloofwaardigheid. 

De juiste match vinden is dus cruciaal. Kijk hiervoor naar geslacht, leeftijd, interesses, hun doelgroep en het soort content dat ze posten. Het beste is om met een influencer te werken die misschien al enkele van jouw producten gebruikt of super enthousiast over jouw bedrijf is. Op deze manier komt de content oprecht over. 

Controleer ook zeker of je niet te maken hebt met een nep-influencer die al haar volgers heeft gekocht of content van andere mensen plaatst. Dit kun je controleren door te kijken naar de lijst met volgers en eventueel bepaalde statistieken op te vragen.

Het beheren van de verwachtingen 

Om er zeker van te zijn dat de gekozen influencer en het bedrijf dezelfde waarden en verwachtingen hebben, is het verstandig om van te voren een call in te plannen. Tijdens deze online meeting kun je bespreken wat voor content je graag zou zien, welke boodschap je graag wil overbrengen en eventueel enkele voorbeeld posts laten zien die je aanspreken.

Let er ook op dat de meeste influencers een bepaalde huisstijl op hun social media hebben. Wanneer zij content in samenwerking met jouw bedrijf maken, zal deze hier op aansluiten. Zo zal een influencer die vaak donkere kleuren en filters gebruikt dit ook aanhouden bij de foto of video voor jouw bedrijf. Wil je dit liever anders? Geef dit dan ook van tevoren duidelijk aan. 

Het opzetten van een effectieve samenwerking met influencers

Daarbij is het verstandig om een influencer contract op te stellen. Hierin vermeld je onder andere de duur van de samenwerking, wat de influencer voor content maakt, welke vergoeding er tegenover staat, wie auteursrecht over de gemaakte content heeft en dat de content eerst gecontroleerd moet worden. Door een goed opgesteld influencer contract loop je minder kans op reputatieschade.

Naast het influencer contract, kun je er ook voor kiezen om een aparte briefing te maken over de opdracht. In deze briefing herhaal je de belangrijkste besproken verwachtingen en zorg je dat de opdracht en het doel van de opdracht duidelijk in kaart is gebracht. Dit geeft de influencer een houvast tijdens het maken van de content.

Het beoordelen van de content en analyse

Wanneer de influencer aan de slag is gegaan met de content is het tijd voor jou om deze te beoordelen. Je beoordeelt de gemaakte content aan de hand van twee pijlers; de foto/video en het bijschrift. Voor het beeld is het belangrijk dat jouw product natuurlijk overkomt en het niet een te geposeerde foto wordt. Het bijschrift moet daarbij net zo persoonlijk aanvoelen als de foto of video zelf. Vraag jezelf af of met deze tekst de boodschap van het bedrijf goed overkomt en het niet te veel als een reclame spotje voelt. 

Nadat de content gecontroleerd en geplaatst is kun je de statistieken analyseren. Hierbij kun je de influencer vragen om een screenshot te sturen van onder andere het aantal weergaven, likes en reacties. Het is daarbij ook goed om de post te vergelijken met eerdere samenwerkingen die de influencer heeft geplaatst.

Ben jij blij met jouw influencers en wil je graag vaker met ze werken? Koester ze dan! Reageer met een hartje of leuke reactie onder hun posts en check regelmatig even hoe het met ze gaat. Op deze manier bouw je een langdurige relatie op en weet je zeker dat ze in de toekomst ook nog graag met jouw bedrijf samenwerken. 

De gevaren van influencer marketing

Wij zijn razend enthousiast over influencer marketing, maar het is goed om ook de gevaren ervan in te zien voordat je er mee aan de slag gaat. Op deze manier zul je realistische verwachtingen hebben en niet in dezelfde valkuilen lopen als andere bedrijven.

  • Influencers zijn vaak niet authentiek: geloof jij zelf dat alle influencers een foto met een mascara delen omdat ze er oprecht zo blij mee zijn? Veel mensen zien direct dat een foto als reclame dient. Het is lastig om een influencer te vinden die dit gevoel zoveel mogelijk wegneemt.
  • Microbudget zorgt voor micro impact: influencer marketing met een bekende TikTokker of Instagrammer kan al snel oplopen in de duizenden euro’s. Een duur grapje, wanneer je meerdere samenwerkingen wil aangaan. Daarbij werken veel kleinere bedrijven met een minder groot budget. Waarbij enkel de micro-influencers met een minder bereik beschikbaar zijn. 
  • Moeilijk meetbaar: het is vaak niet goed te bepalen of het resultaat die maand te danken is aan de influencer, of aan de vaste marketing middelen die je inzet. 

Of influencer marketing bij jouw bedrijf past is een keuze die je zelf het beste kunt maken. Waar voor het ene bedrijf Facebook advertenties het beste werken zal voor een ander influencer marketing een goede oplossing zijn.

Na het lezen van deze blog heb je antwoord gekregen op de vraag ‘wat is influencer marketing’ en heb je meer informatie gekregen over de vele voordelen ervan. Ga jij met ons handige stappenplan aan de slag? Dan zul je niet de meest voorkomende fouten maken en de verkeerde influencer uitzoeken. 

Laat een reactie achter

Scroll naar boven