Hoe Word Je Influencer?

Wees een Influencer en word rijk!

Sinds de komst van social media kun je niet meer om de term ‘influencer’ heen. Maar hoe word je influencer? En hoe verdienen influencers hun geld? In deze blog gaan we dieper op die vragen in en geven we je een makkelijk te volgen stappenplan mee.

Wat is een influencer?

Wanneer je deze Engelse term letterlijk naar het Nederlands vertaalt kom je al snel uit op het woord ‘beinvloeder’. Eigenlijk zegt dit al heel veel over wat een influencer doet. Een influencer zorgt namelijk dat andere mensen een dienst of product afnemen bij een bedrijf. Dit doen ze door op verschillende manieren het bedrijf aan te prijzen op hun social media, waar ze een hoog aantal volgers op hebben gebouwd. 

Macro en micro influencers

Wanneer er gesproken wordt over influencers wordt er vaak onderscheid gemaakt tussen macro en micro influencers. Onder macro influencers behoort de groep influencers met een hoog aantal volgers op meerdere sociale platformen. Het aantal volgers van deze groep ligt zo tussen de 500.000 en 1 miljoen. Het voordeel van deze groep influencers voor bedrijven is dat ze professioneel te werk gaan en het product of dienst aan een grote groep mensen wordt laten zien. Het nadeel daarentegen is het bedrag dat je bij hen betaalt. Dit ligt veel hoger dan bij micro influencers.

Micro influencers focussen zich vaak op één specifiek social media platform en hebben tussen de 1.000 en 100.000 volgers. Het voordeel van deze groep influencers voor bedrijven is dat ze vaak goed contact hebben met hun volgers en hierdoor een vertrouwensband hebben opgebouwd, waardoor de kans groot is dat hun volgers sneller dingen van hun aannemen. Het nadeel is wel dat jouw product of dienst met een kleinere groep wordt gedeeld.

Verschillende soorten niches

Influencers focussen zich vaak op één bepaalde doelgroep en niche. Dit is vaak direct duidelijk wanneer je het profiel van de influencer opent. Voorbeelden van niches waarin veel influencers zich bevinden zijn fashion (mode), fitness en food (eten). Maar ze kunnen ook kiezen voor een hele specifieke niche, zo kunnen ze binnen de food niche kiezen voor het maken en delen van gezonde maaltijden. Er zijn wel honderden verschillende soorten niches met daarbij passende influencers.

Door te focussen op één specifieke niche, heb je als influencer een grotere kans om benaderd te worden voor samenwerkingen met bedrijven. Dit komt doordat het bedrijf hiermee duidelijk kan zien dat jij exact dezelfde doelgroep hebt als het bedrijf. Hiermee is de kans groter dat ze via jou nieuwe klanten aantrekken.

Hoe verdienen influencers hun geld?

Zodra je een mooi aantal volgers hebt opgebouwd die jouw foto’s liken, delen en er op reageren kun je jouw social media pagina inzetten om geld mee te verdienen. Dit kun je onder andere doen door een samenwerking aan te gaan met een bedrijf, waarvoor je een product of service promoot. Om hier dieper op in te gaan lees je in het volgende stuk meer over twee verschillende soorten samenwerkingen.

Samenwerkingen in ruil voor spullen

Allereerst kun je een post plaatsen in ruil voor een product of dienst, dit noem je ook wel een barterdeal. Hierbij word je dus niet betaald, maar dit wil zeker niet zeggen dat deze deals verkeerd zijn. Heb jij bijvoorbeeld een bekende reisblog? Dan zijn reisorganisaties bereid om je enkele nachten in een luxe resort cadeau te doen in ruil voor een positieve review. Of ontvang je een prachtige nieuwe bank van een woonwinkel voor het delen van een mooie foto op Instagram. Absoluut niet verkeerd dus.

Samenwerkingen in ruil voor geld

Wanneer je als influencer geld wil verdienen, zul je naast barterdeals op een gegeven moment ook samenwerkingen moeten vinden waar je daadwerkelijk voor betaald krijgt. Hiervoor zul je per foto, video, story of andere vorm van content een geldbedrag met het bedrijf moeten afspreken. Om een inschatting te krijgen van hoeveel je hiervoor kunt vragen, zijn er verschillende websites actief die je hier in adviseren. Vaak is het daarentegen zo dat het bedrijf zelf met een voorstel komt.

In de meeste gevallen kiezen bedrijven er ook voor om met een commissie te werken. Dit houdt in dat elke keer als een klant de kortingscode (vaak 10 tot 15 procent) van de influencer gebruikt, de influencer zelf een x bedrag of x percentage over de order ontvangt. Hierdoor voorkomen bedrijven dat ze veel risico lopen en betalen ze enkel waarvoor ze daadwerkelijk iets terug krijgen.

Andere manieren om geld te verdienen als influencer

Samenwerkingen zijn zeker niet de enige manier om geld te verdienen als influencer. Zo kun je er voor kiezen om op TikTok live te gaan en credits te ontvangen, die TikTok voor je omzet in geld. Of kun je op een social media platform als YouTube geld verdienen door het aantal weergaven dat je video heeft. Elk social media platform heeft zijn eigen verdienmodellen waar je jezelf in kunt verdiepen.

Ook kun je er als influencer voor kiezen om je eigen merchandise lijn op te zetten. Hierbij bedenk, maak en promoot je jouw eigen bedachte kledinglijn of producten en verkoop je deze door middel van een webshop aan jouw volgers. 

Hoe word je een influencer?

Ben jij helemaal enthousiast over geld verdienen als influencer en wil je weten hoe je een influencer wordt? Volg dan het onderstaande stappenplan. Deze legt je uit hoe je jezelf succesvol op de kaart zet bij zowel kijkers als klanten en zorgt voor een rode draad wanneer je het even niet meer weet.

  • Stap 1. Bepaal je niche

Zoals al eerder in deze blog aangegeven is het hebben van een specifieke niche als influencer erg belangrijk. Kies een niche die je leuk vindt en waar ook genoeg mensen interesse voor hebben. Om inspiratie hiervoor te krijgen kun je een lijstje maken met jouw hobby’s en andere interesses. Het is namelijk wel belangrijk dat je een niche kiest die aansluit bij wat je leuk vindt. 

  • Stap 2. Bepaal je platform(en)

Nu je (sub)niche is uitgekozen is het tijd om eens in te zoomen op je doelgroep. Hoe oud zijn de mensen die geïnteresseerd zijn in jouw pagina en op welk platform zijn zij te vinden? Het is het beste om aan de hand van jouw doelgroep te bepalen welk social media platform(en) er voor jou geschikt zijn.

  • Stap 3. Posten, posten, posten!

Richt je social media profiel goed in en maak voor jezelf een content strategie. Probeer in de eerste periode zoveel mogelijk te wisselen qua soorten content zodat je kunt zien wat er het beste bij jouw doelgroep aanslaat. Vanaf nu is het belangrijk om consistent te posten en vooral plezier te hebben in wat je doet.

  • Stap 4. Benader bedrijven

Wanneer je een mooi aantal volgers en posts hebt opgebouwd is het tijd om bedrijven te benaderen voor samenwerkingen. Kies hiervoor bedrijven die vallen binnen jouw niche en waar je eventueel al producten van in bezit hebt. De mail adressen van veel bedrijven kun je online vinden, net zoals voorbeeld mails over samenwerkingen. Begin bij de eerste samenwerkingen met een kleine vergoeding, welke je kunt opbouwen naarmate je meer samenwerkingen gedaan hebt.

  • Stap 4.5. Een helpende hand

Lukt het je maar niet om samenwerkingen te vinden, terwijl je wel een mooi aantal volgers hebt? Neem dan eens een kijkje op speciale online platforms waar influencers gekoppeld worden aan bedrijven. Zij helpen je vaak tegen een kleine commissie aan nieuwe opdrachten, waardoor jij je portfolio verder kunt opbouwen. Dit is het zeker waard om eens te bekijken wanneer je vastloopt.

  • Stap 5. Veel geduld

Om te groeien als influencer op social media heb je veel geduld en discipline nodig. Tenzij je opeens viraal gaat (wat op een platform als TikTok zo maar eens kan gebeuren), groeit een profiel niet zomaar naar de duizenden volgers. Wij zeggen altijd “probeer het voor minstens een jaar”. Heb je dan niet het resultaat gekregen waar je op hoopte (en wel 100% inzet getoond), kun je altijd een ander verdienmodel zoeken.

Heb je absoluut geen geduld en wil je sneller resultaten zien? Dan kun je er altijd voor kiezen om een klein deel van je volgers, likes en reacties te kopen bij likes-kopen. Dit zorgt ervoor dat je profiel een kickstart krijgt en het algoritme je sneller opneemt.

 Extra tip voor samenwerkingen 

Maak zo snel mogelijk een mooi portfolio aan! Zet hier voorbeelden van samenwerkingen in die je al hebt gedaan, je huidige aantal volgers en bereik. Deze kun je in je mails naar potentiële opdrachtgevers bijvoegen en geeft het bedrijf een beter beeld over wie jij bent en wat je voor hen kunt betekenen.

Na het lezen van deze blog heb jij antwoord gekregen op de vraag ‘hoe word je een influencer’ en heb je kunnen lezen hoe je hier ook daadwerkelijk geld mee kunt verdienen. Ga jij direct aan de slag? Vergeet dan niet om vooraf ons stappenplan te gebruiken en niet te snel gaat. Op deze manier maak je betere keuzes en heb je meer kans om een succesvolle influencer te worden. 

Wil je meer lezen over groeien op social media en social media strategieën? Bekijk dan ook eens onze andere blogs, zoals deze waar je leert hoe je gratis TikTok volgers krijgt.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven