Beste hashtags Instagram

Hoe Vind Je De Beste Instagram Hashtags?

Wil jij graag goede hashtags gebruiken op Instagram, maar weet je niet zo goed hoe je deze moet vinden? Dan is deze blog voor jou! Hashtags zijn namelijk een erg belangrijk onderdeel van je Instagram strategie; gebruik je ze niet, dan loop een groot bereik mis. In deze blog bespreken we onder andere het belang van hashtags en laten je zien hoe je de beste hashtags voor Instagram vindt. 

Waarom zijn hashtags op Instagram belangrijk?

Hashtags op Instagram zijn tegenwoordig van onschatbare waarde. Niet alleen zorgt het ervoor dat jouw content in de juiste categorie wordt geplaatst, ook worden ze ingezet om sneller gevonden te worden. Eigenlijk dienen ze dus als SEO (Search Engine Optimalization), maar dan voor social media. Om deze reden bieden hashtags je de kans om een nieuwe groep mensen te bereiken. 

Vaak zoeken gebruikers door middel van hashtags leuke content op. Wanneer jij de juiste hashtags gebruikt, en ergens bovenaan de zoekresultaten verschijnt, zal je dus opvallen bij gebruikers die direct ook vallen binnen jouw doelgroep. Het gebruiken van relevante hashtags is dus erg belangrijk wanneer je meer naamsbekendheid wil opbouwen en wil groeien op het platform.

Waar gebruik je hashtags op Instagram?

Leuk, die hashtags. Maar waar gebruik je ze nu eigenlijk? Er zijn verschillende plekken waar je hashtags op Instagram kunt plaatsen om je bereik te vergroten:

 • In een normale post: gebruik tussen de 9 en 16 hashtags voor een normale foto of video die op de tijdlijn terecht komt. Deze hashtags plaats je in de beschrijving of in de reacties onder de post.
 • In een story: wist je dat je ook hashtags in je story kunt verstoppen? Door 16 hashtags te typen en heel klein te maken of achter een foto te verstoppen behaal je een groter bereik.
 • Instagram Reels: gebruik 4 tot 6 hashtags in de beschrijving van je Instagram Reels om deze aan de juiste doelgroep te laten zien.

Zoals je leest genoeg plekken om jouw onderzochte hashtags tot zijn recht te laten komen. Zorg er wel voor dat je jezelf aan het aantal hashtags houdt die we hierboven hebben beschreven. Te veel of te weinig hashtags kunnen ervoor zorgen dat je niet het maximale uit je bereik haalt.

Hoe vind je de beste hashtags voor jouw Instagram account?

Er zijn verschillende methodes om de beste hashtags voor jouw Instagram account te onderzoeken. Enkele van de meest populaire methodes hebben we voor jullie op een rijtje gezet, zodat je zelf kunt kijken welke er voor jou het beste werkt.

Maar eerst zijn er enkele standaard dingen waar je rekening mee moet houden wanneer je op zoek gaat naar de beste hashtags voor Instagram:

 • De taal van jouw doelgroep 
 • De zoekwoorden die jouw doelgroep gebruikt
 • Gebruik altijd 1 plaatsnaam hashtag
 • Gebruik als klein account geen hashtags die te vaak gebruikt worden
 • Wissel bij iedere post ook af in hashtags en maak ze relevant aan de post
 • Maak altijd gebruik van een eigen originele hashtag, die niet (veel) door anderen wordt gebruikt, zodat mensen je gemakkelijk kunnen vinden

Hashtags vinden via Instagram zelf

De eerste methode die je toe kunt passen wanneer je op zoek bent naar de beste hashtags is op Instagram zelf. Hiervoor moet je wel eerst zelf wat zoekwoorden onderzoek doen. Bedenk waar mensen binnen jouw doelgroep op zoeken en maak hier een overzichtelijke lijst van.

Ga vervolgens naar de zoekfunctie binnen de app. Begin met een # en voeg dan een zoekwoord toe die te maken heeft met jouw niche of doelgroep. Instagram zal dan vanzelf meerdere hashtags laten zien die relevant zijn aan deze hashtag en populair zijn. Dit doe je dan achter elkaar met verschillende zoekwoorden uit jouw lijst.

Schrijf deze niet klakkeloos over, maar maak voor jezelf een overzicht van enkele hashtags die in de middenmoot zitten. Hiermee voorkom je dat je als klein account niet wordt ondergesneeuwd door grote accounts. 

Hashtags vinden via de concurrentie

Een andere manier om een mix van de beste hashtags voor Instagram te vinden is door te spieken bij de concurrentie. Beter goed gejat, dan slecht bedacht! Kijk hiervoor naar posts of Instagram Reels die er qua likes of views bovenuit steken. Zitten er hashtags bij die ook relevant voor jouw account zijn? Schrijf ze dan zeker op je lijstje. 

Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je exact hetzelfde rijtje kopieert en plakt. Dit zal ten eerste direct opvallen bij anderen en ten tweede wil het niet zeggen dat deze hashtags goed onderzocht zijn. Doe dus zeker nog goed je eigen onderzoek.

Hashtags vinden met behulp van een tool

Als laatste zijn er ook veel online websites die het hashtagsonderzoek voor je doen. Veel van deze websites zijn gratis in gebruik. Populaire voorbeelden hiervan zijn:

 • Hashtagify: naast hashtags laat deze tool ook de statistieken van de afgelopen periode zien.
 • All Hashtag: trefwoorden en zinnen worden omgezet naar de juiste hashtags.
 • Keyhole: deze tool wordt gebruikt voor Twitter, Facebook en Instagram.
 • Tagblender: werkt hetzelfde als All Hashtag.

Alhoewel deze tools natuurlijk super makkelijk zijn, raden wij je wel aan om eerst naar optie 1 en optie 2 te kijken. Vaak zijn de hashtags binnen deze tools erg algemeen en haal je er als klein account minder bereik uit. Je kunt het natuurlijk wel goed gebruiken ter inspiratie.

Hashtags die je absoluut niet moet gebruiken

Er zijn zeker ook hashtags die je absoluut moet vermijden tijdens het plaatsen van content. Deze hashtags worden banned hashtags (verboden hashtags) genoemd, en zijn gerapporteerd door gebruikers omdat veel spamaccounts ongepaste inhoud met deze hashtags hebben gedeeld. 

Deel jij een post met een verboden hashtag er in? Dan zal jouw bericht niet vertoont worden via de zoekfunctie of op de verkennen pagina. Door deze verboden hashtags probeert Instagram spamaccounts zoveel mogelijk dwars te zitten, maar dit heeft dus ook een impact op jou.

Sommige verboden hashtags zullen je verbazen, zoals #beautyblogger, #hotweather en #sopretty. Alhoewel er geen actuele lijst is van alle verboden hashtags, kun je zelf simpel controleren of jouw hashtag goedgekeurd is. Ga naar zoeken en vul de hashtag in. Komt dan de zin “recente berichten voor #…. zijn verborgen, omdat bepaalde berichten mogelijk in strijd zijn met de richtlijnen voor de Instagram-community.” Dan weet je dat je deze hashtag niet moet gebruiken.

De beste hashtags voor…

Om de beste hashtags voor jouw account te vinden, is het belangrijk dat je blijft testen. Met behulp van de Instagram Analytics zie je al snel na een maand welke combinaties er het beste werken. 

Het is natuurlijk heel veel werk om elke keer de hashtags met de hand te typen. Zorg daarom dat je ze in je notities hebt staan (in verschillende combinaties), zodat je ze gemakkelijk kunt kopiëren en plakken. Dit scheelt je super veel tijd! 

De beste hashtags voor Instagram Nederland

Wil jij met jouw hashtags duidelijk maken dat je je in Nederland bevind? Dan kun je het beste enkele hashtags aan je post toevoegen die op Nederland duiden. Dit zijn de meest gebruikte hashtags over Nederland:

#netherlands #holland #amsterdam #nederland #dutch #rotterdam #thenetherlands #photooftheday #travelphotography #amsterdamcity #iamsterdam #nl #niederlande (Duits) #natuurfotografie #amsterdamcanals 

Zoals al eerder in deze blog benoemd, is het ook belangrijk dat je een stad in de hashtags benoemd. Dit zorgt ervoor dat lokale mensen je nog gemakkelijker kunnen vinden. Al helemaal wanneer je een bedrijf runt is dit echt een must!

De beste hashtags voor Instagram fotografie

Heb je een bedrijf in de fotografie of laat je graag op Instagram jouw werk zien? Bekijk dan dit handige hashtags overzicht eens met de beste hashtags voor Instagram fotografie.

#bedrijfsfotografie #fotograaf #fotografie #portretfotografie #bedrijfsfotograaf #portret #jft #portretfotograaf #zakelijkefotografie #huwelijksfotograaf #brandingfotografie #familiefotograaf #beeldbank #fotograafgezocht #onlinezichtbaarheid #portretfoto #geboortefotograaf #canon #fineartfotograaf #artfotograaf #interieurfotograaf #foto #onlinemarketing #portraitphotography #personalbranding #interieurfotografie #newbornfotograaf #business #ondernemer #photographer #bruidsfotograaf 

Neem alleen de hashtags over die van toepassing zijn op jouw fotografie en diensten. Doe je niet aan huwelijks fotografie? Dan kun je deze er beter uitlaten. 

De beste hashtags voor beauty 

In de beautyindustrie zijn er genoeg hashtags te vinden. Veel van deze hashtags zijn in de Engelse taal. Wil je je toch focussen op de Nederlandse markt? Gebruik dan de onderstaande hashtags.

#beautyproof #makeupadviseur #echtbeauty #makeupadvies #beautyadvies #beautysessie #beautytips #makeuptips #beautybloggernl #makeup #dutchbeautyblogger #huidverzorging #huidverzorginsroutine #natuurlijkeproducten #dierproefvrij #nederlandseblogger

Zoals je ziet ook nog genoeg Nederlandse hashtags waar je uit kunt kiezen! Je kunt daarentegen best wel enkele Engelse hashtags toevoegen in je lijst. Veel Nederlanders in de beauty niche zoeken namelijk ook op Engelse termen.

Nu je weet wat hashtags voor je account doen, waar je de hashtags op je account plaatst en wat de beste hashtags zijn kun je officieel aan de slag! Doe elk halfjaar zeker opnieuw hashtagsonderzoek, de markt veranderd namelijk continu. Wat nu hip is kan over een halfjaar al lang weer passé zijn. Wij wensen je veel succes.

Wil je meer weten over het Instagram platform? Probeer onze geheim tools! Of Lees dan ook eens deze blog, waar we dieper ingaan op het algoritme van Instagram. Erg handig voor wanneer je jouw account wil opschalen naar het volgende niveau. 

Laat een reactie achter

Scroll naar boven