instagram voor beginners

Complete Instagram Handleiding Voor Beginners

Wil je meer over het social media platform Instagram weten? In deze handige Instagram handleiding voor beginners lees je alles wat je moet weten om aan de slag te gaan met de leuke functies van het platform. 

Ben je al wel best bekend met het Instagram platform en heb je al een account? Dan kun je het beste één van onze andere blogs over Instagram lezen. Deze handleiding is gefocust op Instagram voor beginners.

Wat is Instagram?

Voordat we dieper op de functionaliteiten binnen de Instagram app duiken, is het goed om te begrijpen wat Instagram nu eigenlijk voor een app is. Instagram (door veel mensen ook wel ‘Insta’ genoemd) is een app die zich focust op beeldmateriaal. Dit houdt in dat je enkel foto’s en video’s op het platform voorbij ziet komen. Instagram werd gelanceerd in 2010, en is sinds die tijd niet meer gestopt met groeien. 

De volgende dingen kun je onder andere doen op Instagram:

 • Een profiel aanmaken waarop je foto’s en video’s deelt
 • Accounts volgen waarvan je de foto’s en video’s van wil zien
 • Reageren op de content van een andere gebruiker
 • Makkelijk korte video’s (van maximaal 1 minuut maken)
 • Grappige filters gebruiken om foto’s in de app zelf te maken

Zoals je leest is er genoeg in de Instagram app te doen! Maar eerst is het wel belangrijk dat je de app hebt geïnstalleerd en een account hebt aangemaakt. 

Instagram account aanmaken op je telefoon

Wil jij graag met Instagram beginnen maar heb je de app nog niet op je telefoon staan of een account aangemaakt? Volg dan deze makkelijke stappen in onze Instagram handleiding voor beginners:

 1. Download de TikTok app in de Google Play Store (Samsung gebruikers) of App Store (Apple gebruikers).
 2. Vervolgens kun je inloggen met je Facebook account, of je registreren met een e-mailadres.
 3. Registreer je jezelf met een e-mailadres? Dan moet je handmatig je naam, profielfoto en wachtwoord instellen. Gebruik je jouw Facebook account? Dan worden de naam en profielfoto overgenomen van dat account.
 4. De volgende stap is om een gebruikersnaam te verzinnen. Let op: deze mag nog niet in gebruik zijn.
 5. Vervolgens zal er een pop-up verschijnen met de vraag of ze de contacten van je telefoon mogen doorzoeken. Je kunt dit ook weigeren. Hierbij kijken ze of iemand al gebruik maakt van Instagram, die jij misschien wil volgen. Staat er iemand leuks tussen? Dan kun je direct op de volg knop bij deze persoon klikken.
 6. Klik wanneer je klaar bent op het vinkje rechtsboven.

Vervolgens kun je er bij je profielinstellingen voor kiezen om je account openbaar of privé te maken. Openbaar houdt in dat iedereen jouw account kan vinden, je kan volgen en de geplaatste content al direct kan zien. Bij een privé Instagram account werkt dit net even iets anders. Dit account kan wel gevonden worden door middel van de zoekfunctie, maar de content op dit account kun je nog niet direct zien. Hiervoor moet je eerst een volgverzoek versturen. Accepteert de gebruiker jouw verzoek? Dan krijg je ook toegang tot de content op het account.

Hoe werkt Instagram?

Nu je Instagram account is aangemaakt kun je officieel aan de slag! In het volgende stuk leggen wij je uit hoe Instagram werkt, wat alle iconen inhouden en gaan we nog dieper in op de functionaliteiten van de app.

Instagram iconen

Wanneer je de Instagram app opent zie je onderin je scherm een balk met daarin vijf icoontjes. Door middel van deze icoontjes kun je op verschillende pagina’s van Instagram terecht komen. We leggen ze even allemaal in het kort uit.

 • Het huisje: dit is je homepagina, met daarop de gedeelde content van volgers.
 • Het vergrootglas: je gaat naar de verkennen-pagina, hier zie je accounts waar je wellicht geïnteresseerd in bent.
 • Het plusje: plaats een foto of video op je account.
 • Het video teken: je gaat naar Instagram Reels (korte video’s).
 • Je eigen profielfoto: ga naar je eigen account en pas je profielinstellingen aan.

Ben je ergens beland en weet je niet meer hoe je er uit komt? Sluit dan de app helemaal af en open de app opnieuw. Dit zorgt ervoor dat je weer start op de homepagina.

Een foto of video plaatsen op je account

Op Instagram kun je alleen maar visuele beelden plaatsen, dit houdt in dat je niet zoals op Facebook of Twitter enkel een tekst kunt delen. 

Om een foto of video te plaatsen voor op je account, klik je op het plusje onderaan in het midden op je beeldscherm. Vervolgens kun je een foto of video naar keuze uit je camerarol selecteren, of zelf een foto maken door op het camera icoon te klikken. Heb jij een foto of video geselecteerd en ben je er tevreden over? Dan ga je door naar de volgende stap.

In het tweede scherm kan je een filter uitzoeken voor op jouw foto. Hiermee zorg je dat je de foto er nog beter uitziet. Instagram heeft wat standaard filters ingesteld, maar je kunt deze ook nog per stuk aanpassen. Zo wordt de filter meer of minder heftig. Klaar? Of wil je geen filter? Klik dan weer op volgende.

Nu kom je bij het laatste scherm terecht. Hier begin je met een bijschrift (de tekst) voor onder je foto of video en voeg je eventueel wat hashtags naar keuze toe. Ook kun je op deze pagina ervoor kiezen om mensen te taggen (hiervoor heb je wel hun Instagram gebruikersnaam nodig), een locatie toe te voegen of zelfs muziek uit te zoeken. Heb je dit gedaan? Dan klik je op delen! 

Zoals je leest zijn er genoeg mogelijkheden om je post helemaal zo te maken als dat je zelf wil. Probeer vooral op je gemak alle functies uit en kijk wat je zelf het fijnste vindt.

Een privébericht sturen

Wanneer je een account een bericht wil sturen zonder dat iedereen dit maar kan meelezen, heb je de mogelijkheid om iemand een privebericht te sturen. Dit icoontje kun je rechtsboven vinden op de homepagina en is te herkennen aan het pijltje. Zodra je hier op klikt opent zich een ander scherm. Je zit nu in je privé berichten. Klik op het pennetje met het blokje rechtsboven en kies iemand die je volgt uit om een bericht te sturen. 

Stuurt deze persoon (of iemand anders) een privé bericht naar jou? Dan zul je op jouw homepagina een getal bij je pijltje zien staan. Om te reageren klik je ook weer op dat pijltje en zul je zien wie je een bericht heeft gestuurd. Door op dit bericht te klikken open je de chat met deze persoon. 

Instagram verhalen

Instagram verhalen zijn foto’s of video’s die maar 24 uur lang beschikbaar zijn. Ze zijn op de homepagina boven in te vinden en je herkent ze aan de ronde profielfoto’s. Na 24 uur zal de foto of video die de gebruiker gedeeld heeft verdwijnen.

Klik op één van de ronde profielfoto’s en het Instagram verhaal van die persoon zal geopend worden. Door even te wachten of rechts op het beeldscherm te klikken opent zich er gelijk een ander verhaal, van dezelfde of een andere gebruiker. 

Ben je klaar met het kijken van Instagram verhalen? Swipe dan met je vinger van boven naar beneden op het beeldscherm. Je zult dan weer terecht komen op de homepagina.

Instagram Reels

Instagram Reels zijn vermakelijke korte video’s die accounts op Instagram plaatsen om meer volgers te krijgen. Ze lijken erg op TikTok video’s en worden hier dan ook veel mee vergeleken. Iedereen kan Reels maken en uploaden, dus ook jij!

Zoals bij de icoontjes eerder in deze blog aangegeven open je Instagram Reels door op het video teken onderin de witte balk te klikken. Er verschijnt dan een video op je beeldscherm die je kunt kijken, liken er op reageren of delen. Vind je de video maar niets? Dan swipe je met je vinger van onder naar boven op je beeldscherm, en dan verschijnt de volgende video. Zo kun je wel uren doorgaan.

Wil je zelf een Instagram Reel maken en plaatsen? Klik dan op het camera icoon rechtsboven op je Reels scherm. Er opent zich dan vanzelf een nieuw scherm met een camera, waar je direct mee een video op kan nemen. De mogelijkheden op Instagram Reels zijn eindeloos, en veel te veel om in deze blog dieper op in te gaan. Zo kun je door middel van het muziek icoontje muziek aan de video toevoegen, filters gebruiken, een timer aanzetten en sjablonen gebruiken.

Genoeg opties die je op je gemak kunt uitzoeken! Wil je uit het scherm en terug naar je homepagina? Klik dan linksboven op het kruisje. 

Zoals je leest zijn er enorm veel mogelijkheden op Instagram. Hopelijk helpt deze Instagram handleiding voor beginners je met het ontdekken van de gehele Instagram app en heb je antwoord gekregen op de vraag ‘hoe werkt Instagram’. 

Wil je meer weten over het Instagram platform? Lees dan ook eens deze blog, waar we dieper ingaan op de beste tijd om op Instagram te posten. Erg handig wanneer je het aantal volgers op je account wil vergroten! 

Laat een reactie achter

Scroll naar boven